Recept: Füstös Gombasaslik Labneh-val és Salsa Verde-vel

Míg a vastag szárú trombita gombák húsosan és puhán grillezhetők, az osztriga gombák szépen ropogósak – mindkettő tökéletes választás a gyorsan készülő saslikhoz. Meleg pitába halmozva egy kis pikáns labneh-val és intenzíven fűszeres salsa verde-vel, ez az étel egy szórakoztató, friss módja a gombák élvezetének.

Hozzávalók:

Salsa Verde

  • 1 csésze lazán összeválogatott friss petrezselyemlevél (kb. 14 g)
  • 1 csésze lazán összeválogatott friss korianderlevél (kb. 14 g)
  • 2 zöldhagyma, durván aprítva
  • 3 evőkanál friss citromlé
  • 2 friss serrano chili, kimagozva (ha kívánjuk) és durván aprítva (kb. 3 evőkanál)
  • 2 (kb. 4 cm-es) jégkocka
  • 1,2 dl szarvasgombás Olívaolaj
  • ½ teáskanál kóser só
  • ¼ teáskanál fekete bors

Grillezett Gombák

  • 1,2 dl szarvasgombás Olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 ¼ teáskanál kóser só, elosztva
  • ¾ teáskanál fekete bors, elosztva
  • 450 g friss osztriga gomba fej (kb. 2 fej), megmosva és 6 nagy darabba vágva
  • 450 g friss közepes méretű királytrombita gomba (kb. 6 gomba), 5 x 2 cm-es darabokra vágva
  • Végül: Labneh, meleg pita kenyér és pörkölt napraforgómag, tálaláshoz

Elkészítés:

Készítse el a Salsa Verde-t:

A petrezselymet, koriandert, zöldhagymát, citromlevet, chilit és jégkockákat egy konyhai robotgépben aprítjuk, kb. 10 pulzálásig. Amíg a robot fut, öntsük az olajat az ételcsatornán keresztül, feldolgozva, amíg a keverék sima lesz, kb. 15 másodperc. Tegyük a keveréket egy tálba; keverjük hozzá a sót és a borsot. Tegyük félre használatig, vagy tároljuk légmentesen záródó edényben akár 2 napig.

Készítse el a Grillezett Gombákat:

Melegítsük elő a grillt közepes-magas hőmérsékletre (200-230°C). A közepes tálban keverjük össze az olajat, a fokhagymát, 1/4 teáskanál sót és 1/4 teáskanál borsot; tegyük félre. Fűzzük fel az osztriga gombákat egyenletesen 2 (kb. 23 cm-es) fémből vagy fa kétszálú saslikra; a királytrombita gombákat hasonló saslikra. Kenjük meg a gombákat néhány fokhagymás-olaj keverékkel; szórjuk meg az elmaradó 1 teáskanál sóval és az elmaradó 1/2 teáskanál borssal. Helyezzük a gomba saslikokat olajozott grillrácsra; grillezés fedetlenül, amíg enyhén meg nem sül, kb. 10 perc, egyszer vagy kétszer megfordítva és megkenve a maradék fokhagymaolajjal.

Tálaljuk a gombákat salsa verde-val, labneh-val, meleg pita kenyérrel és napraforgómaggal.

Tipp (!)

Használd Szarvasgombás Olívaolajunkat a tökéletes ízélményért: