Recept: Shimeji Gombás Spaghetti. Hagyomány és Modern Konyha Találkozása

Bevezető

Japánban számos olasz étterem található, ahol bármilyen olasz tésztafélét megkaphatsz. Szintén sok "tésztarestaurant" van, amelyek különböznek az olasz éttermektől. Ezekben szolgálnak fel tipikus olasz tésztás ételeket, mint például paradicsomos és tejszínes szószos tésztákat, de azokon felül japánosan ízesített, saját verziójú tésztákat is. A japán tészta ugyanolyan népszerű, mint autentikus olasz társa.

Egy falat Japán

A japán ízvilágú tésztaételeknél az emberek szeretnek használni erősen ízesített és sós hozzávalókat, mint például a sózott tőkehalfajdok, ecetes szilvák és más savanyúságok. Mivel minden hozzávaló saját ízét élvezik, ezért a szósznak nem kell bonyolultnak vagy nehezének lennie, inkább egyszerűen fűszerezik szójaszósszal, sóval vagy citruslével. Nagyon könnyű otthon elkészíteni a japán ízvilágú tésztát. Tulajdonképpen nincs szükség különösebb főzési technikára (ha tudsz spagettit főzni, a munkád már félig kész!), csak friss hozzávalókra van szükséged. Ebben a receptben a szalonna nagyszerű füstös ízt és sósosságot ad, a Shimeji gombák pedig visszafogott, de sajátos ízükkel kiegészítik a szószt.

A Shimeji gombák nagyon gyakran használt gombák Japánban, számos ételben megtalálhatók. Ha nem találsz ilyen gombát, használj Enoki gombát vagy egyszerű fehér csiperkegombát. Az Oba levelek frissítő utóízt adnak, de ha nincsenek, hagyd ki őket. Azonban próbálj meg nem kihagyni a pirított tengeri algát, ami jelentősen fokozza az ízeket.

Recept és elkészítési mód

Hozzávalók:

  1. 225g spagetti
  2. 3 szelet szalonna, 1 cm szélességűre vágva
  3. 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  4. 1 csokor Shimeji gomba, az alját levágva, kézzel darabokra szedve
  5. 1/2 hagyma, vékonyan szeletelve
  6. 1 evőkanál szójaszósz
  7. 1 evőkanál Mirin
  8. 1 evőkanál Sake
  9. 1 evőkanál vaj
  10. 3 zöldhagyma, vékonyan szeletelve
  11. 4-5 Oba levél, vékonyan szeletelve
  12. Vékonyan szeletelt pirított tengeri alga

Elkészítés:

  1. Forralj fel 3 liter vizet egy nagy fazékban, és adj hozzá kb. 3 evőkanál sót (ez nincs a hozzávalók között).
  2. Főzd a spagettit a csomagoláson található utasítás szerint.
  3. Melegíts fel egy serpenyőt közepes lángon.
  4. Add hozzá a szalonnadarabokat és süssd őket, amíg barnák és kissé ropogósak nem lesznek.
  5. Add hozzá az apróra vágott fokhagymát, és keverd össze.
  6. Add hozzá a Shimeji gombákat és a szeletelt hagymát, és főzd, amíg meg nem puhulnak.
  7. Keverd bele a serpenyőbe a tésztavízből merített negyed csésze forró vizet, a szójaszószt, Mirint és Sake-t, és alaposan keverd össze.
  8. Keverd a szószba a vajat.
  9. Tedd a főtt spagettit a szószba, majd add hozzá a zöldhagymát.
  10. Keverd össze egy pár percig, hogy a spagetti jól bevonódjon a szósszal.
  11. Tálald fel egy tányérra, és szórd meg vékonyan szeletelt Oba levelekkel és tengeri algával.

Jó étvágyat!

Ez a Shimeji gombás spagetti remek választás lehet a hétköznapokra, de különleges alkalmakra is. Az egyszerű, de ízletes összetevők, valamint a gyors és könnyű elkészítés miatt, bátran ajánljuk mindenkinek, aki szereti a tésztaételeket, és szeretne valami újat kipróbálni. Az ázsiai konyha és az olasz gasztronómia ötvözete különleges és ízletes ételt eredményez. Az ízek összhangja, a friss hozzávalók és a finom szósz garantálják a sikerélményt. Próbáld ki te is, és élvezd a Shimeji gombás spagetti ízvilágát!

Érdekelnek a Gomba Különlegességek? Vess egy pillantást Gombász Kamránkra!